The negative effects of global warming.
How can I multiply diatoms to provide more food for fish and thus restore the aquatic ecosystem?
Wolf storteboom
Iedereen heeft wel eens gehoord van de opwarming van de aarde.
Het wordt ook wel klimaatverandering of de klimaatcrisis genoemd. Dit is de stijging van de wereldwijde temperatuur sinds de pre-industriële periode. Eén graad opwarming van de aarde veroorzaakt al klimaatverandering.
We vernietigen op grote schaal onze ecosystemen op het land en in het water, waarbij CO2 vrijkomt en de hoeveelheid water die door onze bodem wordt opgenomen vermindert. Versterkte broeikasgassen zoals CO2, methaan en lachgas reguleren de temperatuur op aarde. De gassen houden warmte vast als een deken en de temperatuur stijgt omdat de 'deken' van alle gassen steeds dikker wordt.
Omdat ecosystemen kapot zijn, infiltreert water niet langer in de bodem en kan het overdag niet verdampen, waardoor onze aarde opwarmt. Daardoor regent het minder vaak en verplaatst waterdamp zich via de wind en bergen naar hogere lagen in de atmosfeer.
En als het dan regent, is de regenval extreem.
prjoject description.
Dit project richt zich op de kritieke rol die mariene ecosystemen, met name fytoplankton en diatomeeën, spelen in de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering. Fytoplankton zorgt voor de opslag van koolstof in de oceanen, terwijl walvissen, door diatomeeën te voeden met hun afval, een aanzienlijke bijdrage leveren aan dit proces. De alarmerende afname van het fytoplankton met 40% sinds 1950 heeft verstrekkende gevolgen, die leiden tot verminderde voedselbronnen voor het zeeleven, de verstoring van ecosystemen en de versnelling van de klimaatverandering. Diatomeeën, die een groot deel van de biomassa en zuurstofproductie op aarde voor hun rekening nemen, zijn essentieel voor de mariene voedselketen en het vastleggen van kooldioxide. Door de klimaatverandering sterven ze echter uit, wat een grote bedreiging vormt voor het ecologisch evenwicht.
Het onderzoek is erop gericht dit probleem aan te pakken door manieren te onderzoeken om de diatomeeënpopulaties te herstellen en zo de aquatische ecosystemen te versterken en bij te dragen aan de algehele vermindering van broeikasgassen. Door zich te richten op de voedselketen, met name de rol van diatomeeën in de voeding van vissen en andere zeedieren, probeert het project strategieën te ontwikkelen om deze vitale organismen te beschermen en zo de effecten van klimaatverandering te beperken.
Research question
Diatomeeën zijn bruin gekleurde algen die zowel in zoet als zout water voorkomen en een cruciale rol spelen in de ecologische cyclus. Deze microalgen produceren ongeveer 50% van de zuurstof op aarde en zijn een belangrijk onderdeel van de voedselketen in de oceaan en leveren energie aan veel zeedieren. Diatomeeën hebben silicium nodig om hun skelet te bouwen en absorberen grote hoeveelheden silicium uit hun omgeving, waardoor ze van vitaal belang zijn voor de gezondheid en het evenwicht van ecosystemen.
Om te onderzoeken hoe je kiezelwieren kunt kweken, wordt een klein experiment uitgevoerd met twee glazen cilinders gevuld met stikstofrijk slootwater. De ene cilinder is gevuld met gewoon slootwater, terwijl de andere is verrijkt met kiezelzuurrijk water dat is gemaakt door basaltsteen te koken. Het doel is om de diatomeeëngroei in beide ecosystemen te vergelijken na een aantal weken blootstelling aan zonlicht, waarbij verwacht wordt dat het kiezelzuur de diatomeeëngroei zal stimuleren. Dit experiment wordt uitgevoerd in samenwerking met het eco-laboratorium The Weathermakers.
conclusion
Hoe meer kiezelwieren in het water, hoe minder vervuild het water is. Er is ook meer zuurstof in het water, waardoor het geschikt is voor meer leven. Dit betekent dat we voedsel voor vissen kunnen creëren als we de diatomeeën herstellen. Zo kunnen we de (aquatische) ecosystemen herstellen die we hebben vernietigd.



