Climate and citizen participation.
To what extent are guidelines on citizen participation from the 2019 Climate Agreement already being followed?
thijmen hermans
Mijn naam is Thijmen, ik ben 18 jaar en woon thuis bij mijn ouders en mijn jongere broer. Mijn andere jongere broer is helaas in 2019 overleden, maar tot op de dag van vandaag is hij een grote inspiratie voor mij. Ik speel gitaar en klassieke piano en doe van jongs af aan aan judo en jiu-jitsu.
Op school zit ik momenteel in mijn examenjaar en ik hoop volgend jaar aan de universiteit te beginnen.Ik doe mee aan dit project omdat ik de noodzaak zie om iets te doen aan klimaatverandering. Toch is het moeilijk voor jongeren om een platform te vinden om dit te doen op een manier die ook echt gehoord wordt, en dit is wat ik hoop te bereiken met mijn project. Ik zie dit ook als een kans voor persoonlijke groei.
prjoject description.
Dit project onderzoekt hoe effectief burgerparticipatie in Nederland wordt ingezet als instrument om klimaatverandering aan te pakken, specifiek in lijn met de richtlijnen van het klimaatakkoord van 2019. Het onderzoek probeert vast te stellen in hoeverre burgers betrokken zijn bij klimaatbeleid en welke aspecten van participatie onderbenut zijn. Om verschillende perspectieven te verzamelen, heb ik interviews gehouden met vertegenwoordigers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en het Wetenschappelijk Klimaatberaad (WKR). Ook heb ik een jongerenbijeenkomst over klimaatbeleid bijgewoond, waar ik uit eerste hand kon observeren hoe jongeren zich met deze onderwerpen bezighouden en de bredere implicaties van betrokkenheid van burgers kon overwegen.
Met dit project wil ik zowel de successen als de hiaten in de huidige burgerparticipatiepraktijken benadrukken. Door te kijken naar de verschillende benaderingen van beleidsmakers, onderzoekers en activisten, verkent het project barrières voor effectieve betrokkenheid, zoals polarisatie en toegangsproblemen, met name in perifere gemeenschappen. Dit onderzoek onderstreept hoe verschillende benaderingen - zoals participatiefora of ontwrichtende acties zoals protesten - het beleidsvormingsproces kunnen beïnvloeden, waardoor een genuanceerd begrip ontstaat van wat werkt en wat niet.
Research question
De bevindingen van dit onderzoek worden gepresenteerd in een essay dat de mogelijkheden schetst voor een meer inclusieve en effectieve aanpak van burgerparticipatie in klimaatbeleid. Als vervolg hierop hoopt Thijmen dit perspectief naar mijn lokale gemeenschap in Parkstad te brengen, waar burgerparticipatie in klimaatkwesties relatief laag blijft. Ik ben van plan om volgend jaar sociologie te gaan studeren, dus ik wil mijn kennis verbreden en samenwerken met lokale gemeenten om milieubetrokkenheid op regionaal niveau te bevorderen.
Daarnaast onderzoek ik samenwerkingsverbanden met jongerenorganisaties, zoals Youth for Climate en het Landelijk Aktie Komitee Studenten (LAKS), om jongerenparticipatie in klimaatgerelateerde kwesties te versterken.
conclusion
Mijn doel is om samen te werken met lokale gemeenten in de regio Parkstad, waarbij ik me richt op klimaatbetrokkenheid op plekken waar de middelen beperkt maar nodig zijn. Ik wil ook jongerenorganisaties erbij betrekken door gebruik te maken van mijn connecties met groepen als LAKS en Youth for Climate. Gezien de reikwijdte en mijn tijdsbeperkingen zal het vinden van een samenwerkingspartner essentieel zijn om deze plannen effectief te laten slagen.