Creating awareness of the problem of plastic.
How can we stop plastic pollution and solve current pollution?
simeon van kooten-meijer
Blijven groeien. Dat ben ik! Ik ben altijd op zoek naar nieuwe manieren om me persoonlijk te ontwikkelen. Ik ga bijvoorbeeld mijn eigen bedrijf starten (in e-mailmarketing), ik sport graag en ik ga plasticvervuiling aanpakken! Ik ben momenteel 16, ik word 17 tijdens het project.
Ons gezin bestaat uit mijn jongere broer Berend, mijn oudere broer Lodewijk en mijn ouders Hugo & Ingeborg. Ik ben geboren in Den Haag en van mijn 2e tot mijn 8e woonden we op Curaçao in de warme tropen! Ik ben niet gelovig, maar ik vind het wel bijzonder hoe mensen steun kunnen vinden in hun geloof.
Mijn hobby's zijn boeken lezen, vooral over psychologie, nieuwe dingen ontdekken en sporten (kickboksen, Mixed Martial Arts en hardlopen).
Ik zit in mijn vierde jaar vwo (atheneum) op het VCL.
prjoject description.
Dit project wil het bewustzijn over plasticvervuiling vergroten en actie stimuleren door gemeenschappen in heel Europa te betrekken bij een unieke zeilreis. Oorspronkelijk was het project bedoeld als een zes maanden durende Atlantische oversteek, maar het is nu afgestemd op de 2025 Tall Ship Race aan boord van de Morgenster, een historisch schip. De race begint in Le Havre, Frankrijk, en eindigt in Amsterdam, Nederland, en doet meerdere Europese havens aan, waaronder Duinkerken, Aberdeen, Kristiansand en Esbjerg. Deze gewijzigde route zorgt ervoor dat het Nederlandse publiek dichterbij komt en dat er een sterkere band met het doel ontstaat, omdat de gemeenschappen de gevolgen van plasticvervuiling van dichtbij meemaken. Elke haven tijdens de reis zal dienen als platform voor lokale betrokkenheid door middel van workshops, presentaties en strandopruimacties, waarbij zowel de lokale bevolking als toeristen worden bereikt.
Naast de persoonlijke evenementen maakt dit project gebruik van een robuuste digitale strategie, waarbij verhalen, educatieve content en updates worden gedeeld via LinkedIn, TikTok, Instagram en een speciale website. De tijdlijn voorafgaand aan de race en de activiteiten tijdens de reis worden gedocumenteerd om het momentum op te bouwen en het bereik te vergroten. Door samen te werken met organisaties zoals de THINK NOW Foundation, omvat het project ook een documentaire om het publiek te informeren over de dringende gevolgen van plasticvervuiling op wilde dieren, de menselijke gezondheid en mariene ecosystemen. Met de laatste halte bij SAIL Amsterdam - een groot evenement met miljoenen bezoekers - hoopt het project de zichtbaarheid te maximaliseren, aanhoudende publieke belangstelling te inspireren en aan te zetten tot actiegerichte veranderingen, vooral onder jongeren die zich bezighouden met klimaatkwesties.
Research question
De primaire onderzoeksvraag die ten grondslag ligt aan dit project is hoe een groter bewustzijn en tastbare betrokkenheid bij milieukwesties, in het bijzonder plasticvervuiling, mensen kan inspireren om acties te ondernemen in de richting van duurzaamheid. Specifiek vraagt dit project: Hoe kan een gerichte, veelzijdige campagne gecentreerd rond een zeilreis door belangrijke Europese havens het bewustzijn over plasticvervuiling vergroten en lokale en internationale gemeenschappen motiveren om duurzame praktijken toe te passen?
Dit onderzoek is gericht op het verkennen van de effectiviteit van het combineren van ervaringsleren, zoals strandschoonmaak en workshops, met wijdverspreide digitale storytelling en strategische partnerschappen op drukbezochte locaties. Door na te gaan hoe de betrokkenheid van het publiek varieert tussen verschillende media en geografische locaties, wil het project laten zien hoe interactieve, gelokaliseerde educatie over plasticvervuiling zowel onmiddellijke acties (bijv. afvalscheiding) als gedragsveranderingen op de lange termijn kan stimuleren, wat bijdraagt aan een duurzame toekomst. Deze aanpak benadrukt het potentieel van meeslepende ervaringen, versterkt door online outreach, om milieubewustzijn om te zetten in door de gemeenschap gestuurde duurzaamheidsinspanningen.
conclusion
Dit project gaat plasticvervuiling te lijf met een zeilreis vol praktische acties en digitale campagnes. Onderweg door Europese havens wil het mensen inspireren om zelf iets te doen. De reis eindigt op SAIL Amsterdam, waar het project gemeenschappen wil helpen om blijvende veranderingen voor het milieu te maken.