CURBING FOOD WASTE 

Inspiring children to use food sustainably by showing them how they can make delicious dishes, even if all they have are leftovers.

FIENE-FLEUR SNIJDEWIND

Ik doe mee aan dit project omdat ik me zorgen maak over de toekomst. Ik heb misschien nog een toekomst, maar de volgende generatie niet meer. Ook ben ik verbijsterd over de hoeveelheid voedsel die we jaarlijks weggooien.In informatie van de Rijksoverheid lees ik dat: “In 2022 gooiden Nederlanders gemiddeld 33,4 kilo voedsel per persoon thuis weg. Dat is 23% minder dan in het jaar 2015.Toch lijkt de dalende trend nu te stagneren”. Persoonlijk wil ik heel graag onderwijzer worden, daarom richt ik me specifiek op kinderen om hen te inspireren en te leren wat we tegen voedselverspilling kunnen doen.

prjoject description.

Fiene-Fleur onderzoekt met haar project hoe Nederlandse tv-programma’s zoals Heel Holland Bakt en CupCakeCup een voorbeeld kunnen stellen in het verminderen van voedselverspilling. Ze stelt voor om uitdagingen te introduceren waarbij deelnemers restjes gebruiken, zoals stokbrood dat te hard is geworden, overgebleven donuts, of verjaardags- taartresten. Hiermee wil ze laten zien dat je met creativiteit en smaakvolle recepten eenvoudig restjes kunt hergebruiken.

Haar doel is om jonge kinderen – en hun ouders – bewust te maken van de mogelijkheden om voedsel te recyclen. Ze laat zien dat dit niet alleen goed is voor de planeet, maar ook verrassend leuk en lekker kan zijn. Samen kunnen we voedselverspilling tegengaan!

Research question

Hoe kunnen kinderen geïnspireerd worden om voedsel duurzaam te gebruiken door hen te laten zien dat je met restjes heerlijke gerechten kunt maken? Het doel van dit onderzoek is om bij te dragen aan het tegengaan van voedselverspilling door kinderen – en hun ouders – bewust te maken van de mogelijkheden en voordelen van het hergebruiken van voedselrestjes.

Om deze vraag te beantwoorden, richtte Fiene-Fleur zich onder meer op Nederlandse tv-bakprogramma’s zoals Heel Holland Bakt en CupCakeCup. Ze onderzocht hoe deze programma’s een voorbeeldfunctie kunnen vervullen door uitdagingen te introduceren waarin deelnemers restjes verwerken tot nieuwe gerechten. Daarnaast organiseerde ze workshops waarin kinderen zelf gerechten maakten van overgebleven stokbrood, zoals wentelteefjes. De reacties van de kinderen waren enthousiast en lieten zien dat zij verrast werden door de smaak en mogelijkheden van restjes.

conclusion

Fiene-Fleur’s project laat zien dat kinderen enthousiast reageren op het idee van voedsel hergebruiken, vooral wanneer dit op een interactieve en smakelijke manier wordt gepresenteerd. Haar workshops bewezen dat bewustwording bij kinderen kan worden vergroot door hen te laten ervaren hoe leuk en lekker hergebruik van voedsel kan zijn.